Encreuat d'un sonat (6)

 Ja el tornem a tenir aquí, fidel a la seva secció, el nostre sonat particular. Aquest viatge la feina ha estat feta camí de l'Elbrus, a 3980 metres d'alçada, i potser és l'Encreuat escrit a més alçada, si més no a Europa. La dificultats són les mateixes de cada any, però potser hi hauríem d'afegir alguna paranoia més, sense dubte per culpa del mal d'alçada. Proveu-ho, i si no us en sortiu ja sabeu on és, uns 3000 metres més avall, allà al torrent de Planès, que diguéssim, darrere la barra.

Moltes gràcies, xiquet, i fins l'any que ve!


HORITZONTAL: 1. Llum al refugi. Nom molt nòrdic. Al revés, hospital. 2. El pots comprimir. Lletra de càntic esportiu. Enxampa'l. No falla mai a les matances. 3. Complicada. En rus, cansat. 4. Camí. Italià que no pot cagar per culpa del cafè. 5. En rus, te. Evacuació d'aigues. Com un burro. Mig grup de roc dur. 6. Vocal neutra. Tros de terratrèmol. Buscar un poble acompanyat de nens. Vocal neutra. 7. Tros. Lletra que es pronuncia de dues maneres. Tros d'un tipus de ciment. Cagades que els agrada molt de sortir a la tele. 8. A cal vicari. Xarrup de fino. Els tinc en propietat. Cala. 9. Tros de cançó d'eurovisió. Augmenta. Club monàrquic de cotxes amb sobirania. 10. Nom de mascle. Al revés, tros d'un tros d'ull. Millor que sigui per jugar que no pas mèdic. Eh que sí? 11. Llet. Aigua que mai va amunt. Al revés, comarca robada. Típic formatge rus. 12. Clara. Ianqui que vesteix molt bé. Vocal que pot ser positiva o negativa. 13. Toco la cara. Fora d'òrbita.

VERTICALS: 1. Trinxat de cereal que es consumeix pel nas. Nom de poble amb molta aigua. 2. Somriure forçat. Estat en que queda el pa del mati a la tarda. 3. Porció d'una porció. Mitja ciutat del Brasil. Cima. 4. Parent meu. En castellà, anar tirant. 5. Lletra que sembla una eina. Quan fas alguna cosa molt important. M'embruto una mica. 6. Naturalesa fullada. Singlot. En rus, no. 7. Una bessona. Al revés i en castellà, vaixell. Remenat d'ungla. Està a la carn d'olla. 8. Al revés, nom de dona que fent-l'hi un anagrama surt un altre nom de dona. Personatge nadalenc capgirat. Lletra molt comuna. 9. Al revés, tens una tieta bessona. La terra ho és. 10. Tros de l'antiga Unió Soviètica. Alguns fruits secs ho són. 11. Al revés, buscar. Si l'endevines sense cap o una o dues i fins i tot tres lletres ets un autèntic monstre dels mots encreuats d'un sonat. 12. Al revés, en  la projecció no es veu tota la foto, l'hi falta el cap. Al revés, ajuda. Al revés la República Independent de Planoles. 13. Déu parent d'una nota musical. Llestos. Per menjar amb tequila. 14. Al revés, putrefaccio cular. Al revés pell de musclo. 15. Al revés, productes que comencen pel cap i acaben pels pèls. Ni tan sols pensar-ho. 16. Producte inicialment alimentari que si el dius en francès sembla més bo. Al revés, segons els cristians el seu déu ho fa. Nom de torna-me-la a tocar. 17. Creu. Xupat. Mig número. 18. Posa malament. Consonant que al revés i en rus és una vocal. Al revés, partit polític.