El Virolet

Remenant paperassa em surt el que, segons el mestre Màrius Serra, va ser el primer crucigrama, en aquest cas Mots Creuats, publicat en llengua catalana.

La gesta es va produir al Virolet, el suplement il·lustrat d'En Patufet, de la mà d'un crucigramista anònim, el 25 de juliol de 1925, pocs dies després que es frustrés el Complot del Garraf, l'atemptat que havia d'acabar amb la vida del rei Alfons XIII.

He visitat hemeroteques, consultat historiadors, i fins i tot fullejat la Gran Enciclopèdia Catalana, i gairebé puc assegurar, no sense una mica de recança, que els dos fets no tenen cap mena de relació.

Certament però, tenint en compte que Catalunya passava per uns moments difícils, en Primo de Rivera feia i desfeia i en Macià no parava de conspirar, podem pensar que el nostre crucigramista desconegut, qui sap si el mateix Josep Maria Folch i Torres que en aquell moment dirigia la revista, volgués mantenir l'anonimat per culpa de la semblança que poden tenir els quadrets negres amb l'entrada d'un tunel.

Sigui com sigui, aquí el teniu. Fixeu-vos només, per acabar, que si remenes el VIROLET te'n surt un contundent REVOLTI...